top of page

BIOGRAFIE

Foto voor Bio.jpg

Iris van Nuland (2002) uit Oss krijgt eind 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck en wordt daar vanaf juni 2011 opgenomen in de talentenklas. 

Haar hele middelbare schooltijd is ze, naast haar reguliere school in Oss, externe leerling aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De eerste jaren krijgt ze daar iedere zaterdag les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt, hoofdvakdocent klassieke muziek viool. 

Na het behalen van haar VWO-diploma in 2019 heeft ze een tussenjaar genomen om veel viool te kunnen studeren. September 2020 is ze begonnen met de opleiding klassiek viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt. Vanaf september 2023 vervolgt Iris haar bachelorstudie klassiek viool bij hoofdvakdocent Maria Milstein.

 

Sinds 2023 is haar viool een Nicolò Amati uit de 17e eeuw, in bruikleen gegeven door Ronald Hoogeveen, voormalig concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930).

In 2024 wint Iris met het Otilka Quartet de tweede prijs tijdens de IX. Internationale muziekwedstrijd Triomf van de kunst te Brussel.

In 2023 wint Iris de Vioolbeurs van Het Kersjes Fonds, een van Nederlands grootste particuliere stimuleringsfondsen voor muziek. Het Kersjes Fonds reikt jaarlijks beurzen en prijzen uit aan uitzonderlijke Nederlandse muziektalenten.

Zie ook het persbericht.

In 2022 wint Iris de derde prijs en performanceprijs in de Oskar Back finale van het Nederlandse Vioolconcours, hét concours voor jong viooltalent. De jury meldt: "Zij vertelt met solistisch elan. Ze toont lef en persoonlijkheid."

Enkele recensies: NRC, De Nieuwe Muzeviolinist.com

In 2020 wint Iris de Nationale Finale van het prestigieuze Prinses Christina Concours, de belangrijkste prijs voor jonge klassieke musici. De jury spreekt over "Een leeuwin op de viool." 

In 2016 wint Iris het RTL4 tv-programma Superkids. 

In 2013 wint Iris samen met celliste Emma van Schadewijk als Duo Decivo de Talentenjacht van het Concertgebouw Amsterdam. 

 

Ook heeft Iris eerste prijzen gewonnen bij muziekschool Muzelinck, bij de Maassluise Muziekweek (2012 en 2013), bij de Kunstrally CrOss en bij het Prinses Christina Concours (2015 en 2020). 

 

Daarnaast heeft ze prijzen gewonnen bij het Prinses Christina Junior Concours, bij de Maassluise Muziekweek, bij het Internationale Wettbewerb für junge Geiger van de Muziekacademie Anton Rubinstein in Düsseldorf, bij Het Nederlandse Vioolconcours (categorie Iordens), bij het Archipel Muziekconcours, de Labberté-Hoedemakerprijs bij het Peter de Grote Festival en de Festival Middelburg Prijs.

 

In 2023 heeft Iris samen met altvioliste Francisca Galante zes keer gesoleerd met het Jeugdorkest Nederland (JON) onder leiding van dirigent Jurjen Hempel.

In 2022 soleert ze in de grote zaal van het Muziekgebouw Eindhoven met het Philips Symfonie Orkest onder leiding van Jules van Hessen.

In 2022 heeft Iris samen met Lenny Kuhr het nummer De Troubadour gespeeld in de grote zaal van theater De Lievekamp in Oss als onderdeel van de viering van Bevrijdingsdag. 

Onder de toeschouwers bevindt zich premier Mark Rutte. Omroep Brabant verzorgt een live verslag op TV van het evenement.

In 2022 soleert ze tijdens de finale van de Oskar Back Prijs in de grote zaal van TivoliVredenburg met het Residentie Orkest onder leiding van Bas Wiegers.

In 2020 komt haar debuutalbum Vannatuure met componist en gitarist Chiel Nugter uit. Ze wordt uitgenodigd voor een interview en optreden tijdens het live NPO2 televisieprogramma Podium Witteman en is meerdere malen te horen op NPO Radio 4.

In 2020 soleert Iris in de grote zaal van theater De Lievekamp in Oss, begeleid door European Philharmonia onder leiding van dirigent Walter Proost. 

In 2018 soleert Iris in de finale van de Vondel Winterconcerten in de Vondelkerk Amsterdam. Ze speelt samen met Lisa Jacobs het Dubbelconcert voor twee violen in d mineur, BWV 1043 van J.S. Bach. Ze worden daarbij begeleid door The String Soloists.

In 2018 soleert ze tijdens de gala-avond ter ere van het 50-jarig bestaan van theater De Lievekamp in Oss. 

In 2017 heeft ze, samen met Roel van Velzen op piano, opgetreden tijdens Het Kerst Muziekgala in een uitverkocht Ahoy. Onder de toeschouwers bevindt zich Koningin Máxima als eregast van het evenement.  

bottom of page