IRIS´BIO

Iris van Nuland (18-2-2002) uit Oss krijgt eind 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck en wordt daar vanaf juni 2011 opgenomen in de talentenklas. 

Haar hele middelbare schooltijd is ze, naast haar reguliere school in Oss, externe leerling aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De eerste jaren krijgt ze daar iedere zaterdag les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt, hoofdvakdocent klassieke muziek viool. 

Na het behalen van haar VWO-diploma in 2019 heeft ze een tussenjaar genomen om veel viool te kunnen studeren. September 2020 is ze begonnen met de opleiding klassiek viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt.

Haar viool is een Wolfram Neureither Montpellier 2015 en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930).

 

In 2020 wint Iris de eerste prijs bij de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. 

In 2016 wint Iris het RTL4 tv-programma Superkids. In 2015 wint Iris een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours in regio Zuid. In 2013 wint ze samen met celliste Emma van Schadewijk als Duo Decivo de eerste prijs bij de Talentenjacht van het Concertgebouw Amsterdam. 

Daarnaast heeft ze prijzen gewonnen bij het Prinses Christina Junior Concours, bij de Maassluise Muziekweek, bij het Internationale Wettbewerb für junge Geiger van de Muziekacademie Anton Rubinstein in Düsseldorf, bij Het Nederlandse Vioolconcours (categorie Iordens), bij het Archipel Muziekconcours, de Labberté-Hoedemakerprijs bij het Peter de Grote Festival en de Festival Middelburg Prijs.

 

In 2020 komt haar debuutalbum Vannatuure met componist en gitarist Chiel Nugter uit. Ze wordt uitgenodigd voor een interview en optreden tijdens het live NPO2 televisieprogramma Podium Witteman en is meerdere malen te horen op Radio 4. Iris soleert in de grote zaal van theater De Lievekamp in Oss, begeleid door European Philharmonia onder leiding van dirigent Walter Proost. 

In 2018 soleert Iris in de finale van de Vondel Winterconcerten in de Vondelkerk Amsterdam. Ze speelt samen met Lisa Jacobs het Dubbelconcert voor twee violen in d mineur, BWV 1043 van J.S. Bach. Ze worden daarbij begeleid door The String Soloists.

In 2018 soleert ze tijdens de gala-avond ter ere van het 50-jarig bestaan van theater De Lievekamp in Oss. 

In 2017 heeft ze, samen met Roel van Velzen op piano, opgetreden tijdens Het Kerst Muziekgala in een uitverkocht Ahoy. Onder de toeschouwers bevindt zich Koningin Máxima als eregast van het evenement.